Hogyan formázz tésztát?
Utoljára frissítve: 2021-10-21 ⧸ Írta: Otthoni Cuccok webshop ⧸ Kulcsszavak: tészta vágó, tészta készítő, konyha, ⧸ Kategória: Háztartás » Egyéb háztartási eszközök, Egyéb » Egyéb,
Tészta formázása lépésről lépésre. Gombóc, derelye, vagy keksz lesz terítéken? Kövesd tippjeinket a nyújtástól a vágásig!


A magyar konyhában nagyon népszerűek és nagy szerepük van a különböző kelt, sült, vagy főtt tésztaételeknek. Ilyenek például a különféle gombócok, a derelye, piták, mini pizzák, kekszek. Ezeket nem mindig egyszerű elkészíteni, sokszor pepecselés van belőle, a végeredmény pedig hagy kívánnivalót maga után. Ha te is szeretnél egyszerűen és gyorsan tökéletes eredményt elérni, akkor kövesd tippjeinket!
Először is találd meg a megfelelő receptet. Az interneten könnyedén lehet inspirálódni és kísérletezgetni, de biztosan a családban is kering egy tökéletes szilvásgombóc recept, vagy valamelyik barátnőd már kitapasztalta, hogyan kell elkészíteni a megfelelő állagú derelyét. Persze ezeket fagyasztott állapotban is meg lehet venni és gyorsan elkészíteni a sütőben,de mégiscsak jobb a saját kezűleg készített finomságokból falatozni, nem igaz?
Ha megvan a tészta, akkor megfelelő vékonyságúra kell nyújtanod. Ehhez elengedhetetlen egy jó nyújtófa és nyújtódeszka. Ha nincs helyed deszkát pakolgatni és tárolni, akkor a megfelelően letisztított és lisztezett konyhapult is megfelel erre a célra, a nyújtófa viszont elengedhetetlen. Konyhapulton viszont nem jó tésztát vágni, mert az éles vágóeszközzel felsértheted a pult felületét. Lisztezni a felületet azért kell, hogy ne ragadjon le a tészta, erre figyelj. Ha leragad, akkor könnyen szakadhat, és kezdheted elölről a gyúrást és a nyújtást.
Amikor megvan a szépen, egyenletesen kinyújtott tésztád, ami nem ragad, akkor jöhet annak a felvágása és igény esetén formázása. Szilvásgombócnál például egyenletes négyszögeket kell vágnod, amiknek a közepére megy a töltelék, majd az egészből a tenyered segítségével kell gombócot formálnod, ami mehet a forró vízbe. Ez egy viszonylag egyszerű dolog, nem kell hozzá extra nagy gyakorlat, egy jó tésztavágó viszont mindenképpen hasznos. Segítségével egyforma méretű négyszögeket tudsz vágni a tésztából, így szép egyenletes lesz a végeredmény és biztosan minden négyszög ugyanolyan lesz. A munka így ráadásul gyors és egyszerű is. Kör alakot is könnyedén vághatsz a tésztavágó segítségével, így nem kell majd poharak száját nyomni a tésztába, hiszen ennél sokkal gyorsabb megoldás is létezik!